Κατοικία - Μουσείο Μεχμέτ Αλή

Στην άκρη της χερσονήσου, το λεγόμενο κονάκι του Μωχάμετ Άλι αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα κοσμικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 18ου αιώνα, με εμβαδό 330τμ. Ανήκει στην κατηγορία των ερυμέτωπων, εσωστρεφών οικιών με δύο ορόφους. Το ισόγειο κατασκευασμένο με πέτρα έχει χώρους αποθηκευτικούς και σταυλισμού, ενώ στο πρώτο όροφο υπάρχουν οι χώροι κατοικίας και υγιεινής. Η οικία διατηρεί τη διάκριση των χώρων σε ανδρώνα (selamik) και γυναικωνίτη (haremlik) και τους αρχικούς εντοιχισμένους ξύλινους αποθηκευτικούς χώρους και διακοσμήσεις οροφής. Η θέση του είναι τέτοια ώστε να έχει θέα από όλες τις πλευρές του. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

40°55'52.4"N 24°24'53.1"E



Νότια του σπιτιού, βρίσκεται το άγαλμά του, έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη, ο οποίος για τη κατασκευή του πήγε στην Αίγυπτο και συνέλεξε φωτογραφικό υλικό, σχέδιο και άλλα στοιχεία. Φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι και απεικονίζει το θεμελιωτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας Μωχάμετ Άλι (γεννημένο στη Καβάλα το 1769 και θανόντα στην Αίγυπτο το 1849) έφιππο, να τοποθετεί το ξίφος στη θήκη του καθώς επιστρέφει στο σπίτι του. Παρόμοιο άγαλμα υπάρχει και στην Αίγυπτο, στο οποίο απεικονίζεται πάλι ως έφιππος, αλλά κρατώντας το σπαθί ψηλά σε μορφή δόξας. Αποτελεί δωρεά των Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας στο βασιλιά Φουάτ της Αιγύπτου. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα της βασιλικής αυλής της Αιγύπτου.


40°55'52.1"N 24°24'52.7"E



Ο Οντάς, το δωμάτιο των ξένων, ο Γυναικωνίτης και το Χαμάμ, βρίσκονται στον όροφο. Ο Γυναικωνίτης ενώνει όλα τα δωμάτια του ορόφου. Η αίθουσα του Γυναικωνίτη ήταν στεγαζόμενη αλλά ανοιχτή και προστατευόταν από ξύλινα καφασωτά. Σε αυτό το χώρο γινόντουσαν όλες οι καθημερινές εργασίες των γυναικών τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τους χειμερινούς μεταφερόντουσαν στον Οντά. Ο Οντάς έχει χαμηλά ντιβάνια στις τρεις πλευρές του, ράφια για μικροαντικείμενα και ντουλάπα για τον ιματισμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αυτό το χώρο γινόντουσαν όλες οι καθημερινές δραστηριότητες, ενώ αργότερα μετατρεπόταν σε τραπεζαρία, αλλά και υπνοδωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες.


40°55'52.4"N 24°24'53.1"E



40°55'52.4"N 24°24'53.1"E




40°55'52.4"N 24°24'53.1"E


Vicky Tsavdaridou - View my most interesting photos on Flickriver


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Hello, thank you for visiting my blog. I appreciate your comments and suggestions.
Have a nice day, Vicky

Translate