Selle Anatomica - Titanico



     To Brompton έχει μια αξιοπρεπή σέλα τύπου unisex. Η ιδέα να αγοράσω καινούρια σέλα γεννήθηκε περισσότερο όταν είδα την συγκεκριμένη και λιγότερο επειδή την χρειαζόμουν πραγματικά. 
     Στο προηγούμενο ποδήλατο είχα μία Brooks (B17). Μετά από αρκετά ποδηλατικά χιλιόμετρα και φροντίδα με ειδικά λάδια και κεριά αδιαβροχοποίησης, δεν την είχα ευχαριστηθεί, γιατί εξακολουθούσε να παραμένει σκληρή  κι επιπλέον γλίστραγε με αποτέλεσμα να γίνεται κουραστική. Οι δε ράγες της ήταν κοντύτερες και έτσι δεν μπόρεσα ποτέ να τη ρυθμίσω στα μέτρα μου. Όταν αγόρασα το δεύτερο ποδήλατο ( μετά την αιφνίδια απώλεια του πρώτου), η επιλογή της σέλας ήταν μονόδρομος, Brooks δεν θα ξανάπαιρνα. Επέλεξα λοιπόν την σέλα της εταιρείας με σκοπό να την αντικαταστήσω μόλις θα έβρισκα κάτι που θα μου υποσχόταν άνετη οδήγηση.
     Τη Titanico την είδα για πρώτη φορά σε μια φωτογραφία από ένα Brompton σ' ένα Αγγλικό forum. Μου φάνηκε εντυπωσιακή κι άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για τη κατασκευή της και για την συμπεριφορά της. Στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή έλεγε: "This saddle has no break in period. It feels good from day one. Like all of our saddles, the Titanico is made from Watershed Leather". 
Πολύ ενθαρρυντικό σκέφτηκα .... Ο κατασκευαστής ( Selle Anatomica ) έλεγε: "Welcome to Selle Anatomica. Your butt thanks you." Παρακολούθησα το διαφημιστικό βιντεάκι από την Interbike και άρχισα να πείθομαι  Την περίοδο των Χριστουγέννων είχαν μια καλή προσφορά και έτσι η απόφαση πάρθηκε. 






Μετά την παραγγελία έλαβα αυτό το Email:  "Thank you for your order from Selle Anatomica. Your order will be built from scratch and ship in about 10 days. UPS will notify you when it ships."

Παρέλαβα τη σέλα μετά από 15 ημέρες περίπου. Η τοποθέτησή της ήταν απλή υπόθεση όπως και η ρύθμισή της. Οι μακριές της ράγες με βοήθησαν να βρω τη σωστή θέση πολύ γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρώ τα γόνατά μου. Η "μύτη", χωρίς να είναι ιδιαίτερα μακριά προσέφερε ένα καλό πιάσιμο για το ποδήλατο, καλύτερο από την Brooks που ήταν κοντύτερη. 






















Η πρώτη δοκιμή έγινε στο Φλοίσβο ξεκινώντας κατευθείαν σε χώμα και μετά σε άσφαλτο. Έκανα περίπου 11 χιλιόμετρα, και έμεινα με πολύ καλές εντυπώσεις. Η σέλα δεν με πίεζε πουθενά και ήταν πολύ άνετη και ξεκούραστη.




     Στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή έγραφε ότι ίσως χρειαστεί λίγο σφίξιμο μετά από κάποιες ημέρες. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με το σφίξιμο με αποτέλεσμα  μετά από 100 χιλιόμετρα περίπου, να την νιώσω ξαφνικά πολύ μαλακή. Όταν επέστρεψα σπίτι και πρόσεξα καλύτερα είδα αυτό:




Αφού χαλάρωσα το παξιμάδι κατάφερα να το επαναφέρω στη θέση του. Τις επόμενες ημέρες κάθε φορά που έκανα ποδήλατο κατέληγα με το ίδιο πρόβλημα όσο μικρή κι αν ήταν η απόσταση. Αποφάσισα να ζητήσω τη βοήθεια του κατασκευαστή και του έστειλα ένα email με την προηγούμενη φωτογραφία. Μουαπάντησαν ταχύτατα: "It sounds like your saddle needs more tension. The bolt is slipping because there isn't enough tension to keep it in place. It could also be that the bolt is unwinding as you pedal. A lock nut, available at the local hardware store, installed against the tension nut should fix that problem. See the attached photo. If you have any other concerns, I'll be here!  





     Το "παξιμάδι" έκανε τη δουλειά του, αναρωτιέμαι όμως, μέχρι σήμερα, γιατί δεν το βάζουν από την αρχή..... Η Brooks που είχα αλλά και όσες άλλες έχω δει, έχουν ένα παξιμάδι για σταθεροποίηση. Από τότε δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα. Η σέλα είναι αναπαυτική και μου προσφέρει ξεκούραστα χιλιόμετρα.
     Δεν ξέρω αν μπορεί να συγκριθεί με την Brooks, η οποία δεν με είχε απασχολήσει ποτέ με κανένα πρόβλημα, εκτός του ότι δεν μπορούσα να κάνω πάνω από 20 χιλιόμετρα, γιατί ήταν πολύ σκληρή και η ενόχληση που προκαλούσε ήταν απαγορευτική για μεγαλύτερες αποστάσεις. Φαντάζομαι ότι αν είχα την ευκαιρία να την χρησιμοποιήσω περισσότερο ίσως μαλάκωνε, αλλά και πάλι η αδυναμία να την ρυθμίσω στα μέτρα μου και η τάση να έχω τη μύτη προς τα κάτω για να μην με πιέζει και το συνεπακόλουθο γλίστρημα με απέτρεψε οριστικά από την εταιρεία.
     Θα συνιστούσα την Titanico σε όποιον θέλει μια ωραία, άνετη, δερμάτινη σέλα, που την καβαλάς και γράφεις χιλιόμετρα από την πρώτη ημέρα.

Εδώ βρίσκεται και ένα εκτενέστερο review


Για τη σωστή ρύθμιση περισσότερες πληροφορίες εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Hello, thank you for visiting my blog. I appreciate your comments and suggestions.
Have a nice day, Vicky

Translate