Κορμοράνος
Ο Κορμοράνος ή Φαλακροκόρακας είναι ένα μεγάλο (90 εκατ) μαύρο πουλί. Έχει χαρακτηριστικά πράσινα μάτια και κίτρινες αποχρώσεις στη βάση του ράμφους.Όταν κολυμπά το σώμα του είναι βυθισμένο και το μόνο που εξέχει είναι ο λαιμός του και το κεφάλι του με κλίση προς τα επάνω.
Τρέφετε με ψάρια τα οποία πιάνει μόνος του, όμως επειδή το φτέρωμά του δεν είναι αδιάβροχο, μετά το ψάρεμα πρέπει να μένει με τις φτερούγες ανοιχτές για να στεγνώσουν.
Κάνει τη φωλιά του στα δέντρα των υγρότοπων από φύκια και κλαδάκια. Γεννάει την άνοιξη 3-4 αυγά τα οποία κλωσούν και οι δύο γονείς.
Κρυπτοτσινιάς
Είναι ένας μικρόσωμος ερωδιός με βάρους που φτάνει τα 400 γρ. Είναι μοναχικός και ήσυχος. τρέφεται με μικρά βατράχια και ψαράκια. Τα χρώματά του είναι εντυπωσιακά. Το κεφάλι, ο λαιμός και η πλάτη έχουν ένα ανοιχτό κιτρινοκαφέ χρώμα, ενώ η κοιλιά, τα φτερά και η ουρά, είναι λευκά
Είναι μεταναστευτικό είδος, φτάνει γύρω στο Μάρτιο και αναχωρεί τον Σεπτέμβριο. Φτιάχνει τη φωλιά του σε θάμνους και δέντρα, μαζί με άλλα είδη ερωδιών. Τα αυγά του είναι γαλαζοπράσινα και τα κλωσσούν μαζί και το αρσενικό και το θηλυκό.
Είναι μεταναστευτικό είδος, φτάνει γύρω στο Μάρτιο και αναχωρεί τον Σεπτέμβριο. Φτιάχνει τη φωλιά του σε θάμνους και δέντρα, μαζί με άλλα είδη ερωδιών. Τα αυγά του είναι γαλαζοπράσινα και τα κλωσσούν μαζί και το αρσενικό και το θηλυκό.
Σταχτοτσικνιάς
Ζει σε λίμνες, ποτάμια (εκβολές), λιμνοθάλασσες και φωλιάζει σε μεγάλα δέντρα. Τρέφεται με ψάρια, βατράχια, μικρά θηλαστικά, σκουλήκια, μικρά πουλιά, αλλά και έντομα και πρασινάδα.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες αποικίες Σταχτοτσικνιάδων είναι στη Κερκίνη, στο Πόρτο Λάγος.
Νυχτοκόρακας
Ο Νυχτοκόρακας είναι ένας μικρός ερωδιός 50-60 εκατ και 550 γρ περίπου. Έχει κοντό λαιμό και πόδια συγκριτικά με τους άλλους ερωδιούς. Το λοφίο του Νυχτοκόρακα αποτελείται από τρία λευκά φτερά. Το χρώμα του κεφαλιού είναι μαύρο όπως και το πάνω μέρος της πλάτης, ενώ όλη η υπόλοιπη πλάτη και η κοιλιά είναι γκρι. Τα μάτια είναι κόκκινα και το ράμφος μαύρο.
Τα νεαρά έχουν διαφορετικό χρωματισμό. Το κεφάλι, ο λαιμός και το κάτω μέρος είναι καφέ με λευκές λωρίδες ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι σκούρο καφέ. Το χρωματισμό των ενηλίκων τον αποκτούν μετά το τρίτο έτος της ηλικίας τους, ενώ δεν έχουν λευκό λοφίο.
Είναι το μοναδικό νυχτόβιο είδος της οικογένειάς του και τρέφετε κυρίως με μικρά ψάρια, αλλά και με έντομα, σκουλήκια, τρωκτικά. Τη φωλιά τη χτίζει το αρσενικό σε διχάλες δέντρων σε χαμηλό ύψος και όχι σε καλαμιώνες.
Στην Ελλάδα μπορούμε να τον δούμε στη λίμνη Καστοριάς, στις Πρέσπες, στον Αμβρακικό κόλπο, στη Λίμνη Κερκίνη, στο δέλτα Αξιού, στο δέλτα Έβρου και στη λίμνη Βιστονίδα.
Χουλιαρομύτα
Είναι ένα πελαγόμορφο σπάνιο πτηνό λευκού χρώματος με ύψος 85 εκ περίπου. Το ράμφος του είναι μακρύ, και η άκρη του είναι πλατιά σα κουτάλι (χουλιάρη).
Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, βατράχια, αλλά και αυγά και νεοσσούς μικρότερων πουλιών. Η φωλιά της βρίσκεται σε κλαδιά δέντρων και τα αυγά τα κλωσσούν και οι δύο γονείς. Οι νεοσσοί είναι τυφλοί, γι αυτό και χρειάζονται την φροντίδα των γονιών τους για αρκετές εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Hello, thank you for visiting my blog. I appreciate your comments and suggestions.
Have a nice day, Vicky